Parodontologie
Această ramură a medicinii dentare se ocupă cu suportul parodontal al dintelui care se ştie că este “legat” de alveolele dentare (osul acoperit de gingie) printr-un ligament aşa-numit parodontal.
În urmă unei igiene deficitare cu apariţia tartrului dentar, apare o inflamaţie iniţiala a gingiei (stadiul de gingivită, cu sângerări dentare la periaj) care este reversibil.
Dacă se neglijeaza acest semnal de alarmă, boală parodontală progresează şi ia forma parodontitei cronice marginale formă superficială şi apoi profundă, cunoscută şi sub numele de “parodontoză”, în care apar pungi parodontale şi dinţii devin mobili.
În urma inflamaţiei gingivale şi a alveolelor dentare, acestea din urmă se transformă dintr-un ţesut osos dur într-un ţesut conjunctiv patologic moale, creând un mediu propice pentru noi şi noi specii bacteriene slab reprezentate în mod obisnuit în mediul oral, care contribuie masiv la degradarea suportului ligamento-alveolar al dinţilor.
Urmarea este pierderea dinţilor şi a unei cantităţi semnificative de os cu grave consecinţe.Terapia imediată, interceptivă, o realizăm prin indepărtarea tartrului cu igienizarea suprafeţelor dentare afectate, folosirea antisepticelor orale sub formă de apă de gură şi terapie combinată antibiotica, asociată.Acolo unde este cazul realizeazăm şi intervenţii chirurgicale de regenerare osoasă ghidată, prin tehnici chirurgicale de adiţie osoasă protejată de membrane.
Cînd boală parodontală a depaşit stadiul critic se trece la extracţia de urgenţa a dinţilor afectaţi cu implantare imediată sau ulterioară augmentării osoase.