Ortodonţie
Ortododontia este acea specialitate a stomatologiei care se axeaza pe studiul si monitorizara cresterii si dezvoltarii arcadelor dentare in relatie armonioasa cu structurile anatomice invecinate , prevenirea, interceptarea si corectarea anomaliilor dento-maxilare si aliniera dintilor prin mijloace mecanice sau functionale.
Astfel, un tratament orthodontic poate modifica fizionomia nu doar prin ameliorarea pozitiilor dentare, ci si prin redirectionarea cresterii, in cadrul limitelor biologice individuale.
Scopul tratamentului orthodontic este satisfacerea necesitatilor estetice ale pacientului cu redare echilibrului structural si a eficientei functionale. Mai exact, dintii impreuna cu oasele maxilare si muschii invecinati indeplinesc anumite functii importante, iar tratamentul orthodontic urmareste cresterea eficientei axcestui ansamblu si obtinerea unui rezultat estetic cat mai bun.
Majoritatea problemelor ce apar si trebuie tratate in rearanjarea dintilor sunt inghesuirile dentare; la acestea se adauga rotatiile in ax, dinti ectopici (in afara arcadei), dinti entopici (in spatele arcadei), versiile(inclinarile)etc. In plus, pot exista si probleme in dezvoltarea oselor maxilare ce sustin arcadele dentare . Daca aceste probleme nu sunt rezolvate la timp, in viitor poate fi afectata , pe langa estetica, sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare, o masticatie deficitara avand repercusiuni si asupra sistemului digestiv.
De aceste probleme se ocupa medicul stomatolog specializat in ortodontie. Deoarece majoritatea problemelor ortodontice pe care le are pacientul adolescent si adult au originea in prima copilarie, medicul poate surprinde afectiunea in diverse etape de evolutie, tratamentul orthodontic putand fi: preventiv,(previne aparitia anomaliei), interceptiv( previne instalarea completa a anomaliei) sau curativ (trateaza anomalia deja instalata)Pentru realizarea acestor obiective sunt utilizate aparatele dentare, care pot fi:
- aparate dentare mobile si mobilizabile;
- aparate dentare fixe metalice;
- aparate dentare fixe ceramice (sunt de culoare asemanatoare dintelui, fiind mai estetice) ;
Pacientii care solicita tratament ortodontic provin din categorii de varsta diferite, de la copii, adolescenti si tineri, la adulti, in contextul in care progresele in ortodontie sunt remarcabile , iar aparatele si sistemele utilizate sunt din ce in ce mai estetice (putin vizibile), mai performante si mai usor de tolerat.